"Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί" Πλάτων (427 π.Χ. – 347 π.Χ.)

Παγκόσμια Ημέρα Τοπογραφίας

Η ΓΥΣ συμμετείχε στον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Τοπογραφίας με τις εξής δράσεις:

  • Εκτέλεση γεωδαιτικών μετρήσεων στο Κεντρικό βάθρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο αποτέλεσε την αφετηρία του Παλαιού Ελληνικού Γεωδαιτικού Συστήματος κατά την ίδρυσή του του 1889.
  • Παρουσίαση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων του βάθρου στην κορυφή του Ολύμπου και την ένταξη του στο Εθνικό Τριγωνομετρικό Δίκτυο, στην έδρα του ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο.

  • Η 21η Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, αποτελεί την παγκόσμια ημέρα Τοπογράφων, ώστε να αναδειχθεί η προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο. Την ημέρα αυτή επίλεξε η ΓΥΣ να εντάξει το τριγωνομετρικό σημείο το οποίο βρίσκεται στην υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας (Μύτικας Ολύμπου), στο εθνικό τριγωνομετρικό δίκτυο.

    Το τριγωνομετρικό αυτό σημείο κατασκευάστηκε από τη ΓΥΣ το 1969, αλλά ουδέποτε μετρήθηκε με εργασίες πεδίου. Για τον λόγο αυτό υλοποιήθηκαν εργασίες πεδίου από 26 έως 31 Αυγ 2024, σε συνεργασία με επιστήμονες από άλλους φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα (ΑΠΘ, ΕΜΠ, Αστεροσκοπείο, ΔΙΠΑΕ, Ελληνικό Κτηματολόγιο) με τη συνδρομή του ΚΕΟΑΧ.

    Πιο συγκεκριμένα εκτελέστηκαν μετρήσεις χωροστάθμησης, τριγωνισμού, βαρύτητας και GNSS. Από τον συνδυασμό των δεδομένων που συλλέχθηκαν στο πεδίο υπολογίστηκαν οι ακριβείς συντεταγμένες του τριγωνομετρικού σημείου. Το σημείο αυτό λαμβάνει το όνομα «ΠΑΝΘΕΟΝ» με κωδικό 172096 και συντεταγμένες στο ΕΓΣΑ ‘87 x = 359909.791 m, y= 4438332.311 m και υψόμετρο 2917.494 m.

Copyright (c) 2017 Hellenic Military Geographical Service