"Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί" Πλάτων (427 π.Χ. – 347 π.Χ.)

Ανακοινώσεις

Θέματα ενδιαφέροντος κοινού.

Σας γνωρίζουμε ότι από Τρίτη 23 Απρ 24 επανέρχεται η λειτουργία με φυσική παρουσία του Τμήματος Χορήγησης της ΓΥΣ. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη και Πέμπτη από τις 08:00 μέχρι και τις 12:30 πλην επισήμων αργιών.

Σας ενημερώνουμε ότι οι προεπισκοπήσεις των αεροφωτογραφιών υποσυνόλου του αρχείου της ΓΥΣ είναι διαθέσιμες.

Σας ενημερώνουμε ότι, αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία του Τμήματος Χορήγησης της ΓΥΣ για εξυπηρέτηση του κοινού με φυσική παρουσία, ενώ θα συνεχισθεί κανονικά η εξυπηρέτηση μέσω του Διαδικτύου.
ΔΕΝ θα λειτουργεί προσωρινά το τηλεφωνικό κέντρο της Χορήγησης. Για πληροφορίες σχετικά με παραγγελίες γεωγραφικών προϊόντων, μπορείτε να απευθύνεστε στο Τηλέφωνο 2108206714 και 2108206658.
Οι παραλαβές έτοιμων παραγγελιών θα γίνονται μόνο κάθε Τετάρτη 08:00-12:00 κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στα παραπάνω τηλέφωνα.

Αναστολή λειτουργίας μετά το ωράριο εργασίας της 28ης Ιουλίου 23. Για το χρόνο επαναλειτουργίας θα ακολουθήσει νεώτερη ανακοίνωση. Η αναστολή λαμβάνει χώρα λόγω εργασιών που πραγματοποιούνται στον υπόψη χώρο, με σκοπό τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του κοινού, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου ΕΣΠΑ:

“ Ψηφιοποίηση Διαχρονικού Αρχείου Αεροφωτογραφιών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού – Ανάπτυξη και Παροχή Ψηφιακών Υπηρεσιών ”.

Σας ενημερώνουμε ότι από την Τετάρτη 21/06/2023 και έως την Παρασκευή 30/06/2023 δεν θα είναι δυνατή η πληρωμή μέσω POS στο φυσικό κατάστημα της ΓΥΣ. Η πληρωμή παραγγελιών μπορεί να πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω e-banking.

Σας ενημερώνουμε ότι το προσεχές διάστημα δεν θα είναι διαθέσιμες οι προεπισκοπήσεις των αεροφωτογραφιών του αρχείου της ΓΥΣ, λόγω της διεξαγωγής εργασιών αναβάθμισης - ανακαίνισης του μηχανογραφικού της κέντρου.

Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, λόγω εργασιών συντήρησης του δικτύου της ΓΥΣ, το Τμήμα Χορήγησης Γεωγραφικών Υλικών (Γ.Υ.) για το κοινό θα λειτουργήσει έως τις 12:00.

Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022, το Τμήμα Χορήγησης Γεωγραφικών Υλικών (Γ.Υ.) θα λειτουργήσει έως τις 11:30.

Σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022, λόγω εορτασμού της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, δε θα λειτουργήσει το Τμήμα Χορήγησης Γεωγραφικών Υλικών για το κοινό.

Σας ενημερώνουμε, ότι σύμφωνα με τη Φ.800/15/1305038/Σ.210/6 Απρ 22/ΓΕΣ/ΔΓΕ/3ο ΤΜ και σε εναρμόνιση με την κείμενη νομοθεσία, αναπροσαρμόζεται η τιμολόγηση ορισμένων αναλογικών Γεωγραφικών Υλικών από 01 Ιουλίου 2022. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις νέες τιμές στον αναρτημένο τιμοκατάλογο της ιστοσελίδας μας εδώ .

Σας ενημερώνουμε ότι, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, την εύρυθμη λειτουργία των διαδικασιών χορήγησης Γεωγραφικού Υλικού και την αποφυγή συνωστισμού λόγω των λαμβανόμενων μέτρων για την πρόληψη διασποράς του Covid-19, ο επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός του χώρου εξυπηρέτησης καθορίζεται αντίστοιχος του προσωπικού που εργάζεται εντός αυτού. (Μέγιστος αριθμός πελατών : Επτά (7) πελάτες).

Σας ενημερώνουμε ότι, το Τμήμα Χορήγησης Γεωγραφικών Υλικών (Γ.Υ) δεν θα λειτουργήσει τις παρακάτω ημέρες:

α. Παρασκευή 29 Απριλίου 2022 λόγω του Εορτασμού του Αγίου Γεωργίου – Προστάτη του Στρατού Ξηράς

β. Δευτέρα 02 Μαΐου 2022 λόγω μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς.

Η ΓΥΣ παρέχει διαχρονικά γεωγραφικά προϊόντα και υπηρεσίες, πέραν των Ενόπλων Δυνάμεων, στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε μια νέα διαδικτυακή εφαρμογή για την απεικόνιση ενός ενιαίου υποβάθρου, με γεωγραφική προσαρμογή, το οποίο παρήχθη από 11.000 και πλέον έγχρωμα Τοπογραφικά Διαγράμματα κλ. 1:5000, ακολουθώντας σύγχρονες τεχνολογίες θέασης και διάχυσης.

Η εν λόγω εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη για το κοινό μέσω της ιστοσελίδα της ΓΥΣ, από 14 Απριλίου 2022.

Η νέα παρεχόμενη υπηρεσία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την τεχνική κοινότητα της χώρας, συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή της πορεία, προβάλλοντας παράλληλα την κοινωνική προσφορά και την εξωστρέφεια των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΓΥΣ.

Σας ενημερώνουμε ότι, ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση του τηλεφωνικού κέντρου της ΓΥΣ και η γραμμή 210-8206714 δεν θα διατίθεται πλέον για εξυπηρέτηση θεμάτων Γεωγραφικών Υλικών (Γ.Υ.). Η τηλεφωνική εξυπηρέτηση θα πραγματοποιείται μόνο μέσω της γραμμής 210-8842811.

Σας ενημερώνουμε ότι, λόγω αναβάθμισης του τηλεφωνικού κέντρου της ΓΥΣ, η γραμμή 210-8842811 δεν θα διατίθεται προσωρινά για εξυπηρέτηση των αναγκών σας, για θέματα χορήγησης Γεωγραφικών Υλικών (Γ.Υ.). Η τηλεφωνική σας εξυπηρέτηση θα πραγματοποιείται μόνο μέσω της γραμμής 210-8206714. Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών, θα ενημερωθείτε με νεότερη ανακοίνωση για τον τρόπο τηλεφωνικής σας εξυπηρέτησης.

Σας γνωρίζουμε ότι σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας (ΦΕΚ Τεύχος Β’ 5138/05.11.2021) η είσοδος του κοινού στη ΓΥΣ, για τη χορήγηση γεωγραφικών υλικών (Γ.Υ), δύναται να πραγματοποιείται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης και ελέγχου κατά την είσοδο, πέραν της ταυτοπροσωπίας, ενός εκ των κάτωθι δικαιολογητικών:
1. Πιστοποιητικό εμβολιασμού.
2. Πιστοποιητικό νόσησης.
3. Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών).

Σας ενημερώνουμε ότι οι προεπισκοπήσεις αεροφωτογραφιών (quicklooks) δεν θα είναι διαθέσιμες απο 06 Αυγ 21 ως 08 Αυγ 21 λόγω εργασιών προγραμματισμένης συντήρησης.

Σας ενημερώνουμε ότι από 09 Ιουλ 21 επαναλειτουργεί το τμήμα χορήγησης γεωγραφικών υλικών της ΓΥΣ με φυσική παρουσία κοινού, για παραγγελίες και παραλαβές γεωγραφικών υλικών με πιστή τήρηση όλων των ισχύοντων περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη διασποράς της COVID-19.

Λειτουργία χορήγησης για το κοινό, κάθε Δευ - Τετ - Παρ από 08:00 έως 12:30.

Παραδόσεις υλικών σε εταιρείες ταχυμεταφορών (με μέριμνα του πελάτη), κάθε Τρι-Πεμ στο 09:00 έως 12:00.

Από τη Δευτέρα 24/05/2021 ενεργοποιείται η διαδικασία παράδοσης γεωγραφικών υλικών κάθε Δευ - Τετ - Παρ από 08:00 έως 12:30 κατόπιν ραντεβού (210-8206714 και 210-8842811, horigisi@gys.gr).
Οι παραδόσεις γεωγραφικών υλικών στις εταιρείες ταχυμεταφορών θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και Πέμπτη από 09:00 έως 12:00.
Οι παραγγελίες και πληρωμές υλικών θα συνεχίζουν να πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω διαδικτύου (horigisi@gys.gr)

Από τη Δευτέρα 09/11/2020 αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος χορήγησης γεωγραφικών υλικών με φυσική παρουσία. Παραγγελίες και πληρωμές υλικών θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω διαδικτύου (horigisi@gys.gr). Παραδόσεις υλικών γίνονται μέσω διαδικτύου ή/και σε εταιρείες ταχυμεταφορών με μέριμνα του πελάτη, κάθε Τρίτη και Πέμπτη από 09:00 – 12:00.

Στα πλαίσια μέτρων αποφυγής συνωστισμού, καθορίζεται ως χρόνος παραλαβής αποκλειστικά για τις εταιρείες ταχυμεταφορών (courier), οι ημέρες Τρίτη και Πέμπτη από 09:00 έως 12:00.

Τις υπόλοιπες ημέρες (Δευ-Τετ-Παρ), το κοινό θα εξυπηρετέίται κατά πρωτεραιότητα, σε σχέση με τις εταιρίες ταχυμεταφορών (courrier).

Σας γνωρίζουμε ότι από 29/07 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στο τμήμα χορήγησης γεωγραφικών υλικών της ΓΥΣ.

Το παραπάνω είναι συνέπεια της απόφασης της κυβέρνησης μετά από εισήγηση των ειδικών για την υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό όπου υπάρχει επαφή με το κοινό και για το κοινό δηλαδή για επισκέπτες σε γραφεία.

Σας γνωρίζουμε ότι η παραλαβή των Γεωγραφικών Υλικών (Γ.Υ.) μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών γίνεται καθ’ υπόδειξη του πελάτη.

Η τιμολογιακή πολιτική κάθε εταιρείας εξαρτάται από την εκάστοτε εταιρεία και η ΓΥΣ ουδεμία εμπλοκή έχει σε αυτό.

Συνίσταται η παραγγελία προϊόντων σε ψηφιακή μορφή τα οποία δύναται να αποστέλλονται ατελώς ηλεκτρονικά.

Οι εταιρείες ταχυμεταφορών, ειδικά σε περιπτώσεις παραλαβής μεγάλου αριθμού παραγγελιών, δύνανται να προσέρχονται για την παραλαβή τους κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.

Στο φυσικό κατάστημα της ΓΥΣ θα εξυπηρετούνται μέχρι τρία (3) αιτήματα εντοπισμού Αεροφωτογραφιών ανά πελάτη.

Σε περίπτωση ύπαρξης επιπλέον αιτημάτων από κάποιον πελάτη, αυτά θα κατατίθενται στη Γραμματεία της Χορήγησης.

Σας γνωρίζουμε ότι η επαναλειτουργία της χορήγησης γεωγραφικών υλικών της ΓΥΣ με φυσική παρουσία, θα ξεκινήσει την 15η Ιουνίου 2020.

Στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού Covid-19, ο μέγιστος αριθμός πελατών εντός της Χορήγησης καθορίζεται στα έξι (6) άτομα.

Για τη δική σας εξυπηρέτηση συνίσταται η χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Το νέο email της υπηρεσίας είναι το : horigisi@gys.gr

Σας ενημερώνουμε, σε συνέχεια των προληπτικών μέτρων της Δημόσιας Διοίκησης για τον περιορισμό του ιού Covid-19 (κοροναϊου), ότι από σήμερα Παρασκευή 27/03/2020 το Τμήμα Χορήγησης Γεωγραφικών Υλικών θα δέχεται και θα διεκπεραιώνει παραγγελίες που αφορούν μόνο σε ψηφιακά προϊόντα, τα οποία θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά.

Οι παραδόσεις παραγγελιών σε εταιρείες courier, που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και την 26η Μαρτίου 2020 και αφορούν αναλογικά γεωγραφικά υλικά, θα πραγματοποιούνται μέχρι και την Τετάρτη 01 Απριλίου 2020.

Στο εξής παραγγελίες και πληρωμές Γεωγραφικών Υλικών θα γίνονται ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά.

Ομοίως, παραλαβές υλικών ΜΟΝΟ μέσω courier και ηλεκτρονικά.

Όλα τα προϊόντα μας διατίθενται και σε ψηφιακή μορφή. Αναλυτικές οδηγίες

εδώ.

Σας ενημερώνουμε, σε συνέχεια των προληπτικών μέτρων της δημόσιας διοίκησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού COVID-19 (κορονάιος), ότι από την Παρασκευή 13/3/2020 το τμήμα χορήγησης γεωγραφικών υλικών θα εξυπηρετεί μόνο παραλαβές υλικών, τις ώρες και ημέρες λειτουργίας. Παραγγελίες και πληρωμές υλικών ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά.

Ανακοινώνεται, σε εκτέλεση της Φ.175/1/1257849/Σ.394/17 Ιουλ 19 Διαταγής του ΓΕΣ και σύμφωνα με τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας, ότι όλες οι Αεροφωτογραφίες έτους λήψεως 1978 και προγενέστερες (λόγω παρέλευσης 40ετίας), για όλη την ελληνική επικράτεια πλην της περιοχής του Έβρου και ανεξαρτήτως του φορέα λήψης, μεταπίπτουν στο βαθμό ασφαλείας «ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ», με δυνατότητα διακίνησης και ανάρτησης στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Σας γνωρίζουμε ότι πληρωμές με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, στο ηλεκτρονικό κατάστημα της ΓΥΣ δεν είναι εφικτές για τεχνικούς λόγους.

Σας γνωρίζουμε ότι την Παρασκευή 03 Μαΐου 2019, το Τμήμα Χορήγησης θα παραμείνει κλειστό, λόγω μεταφοράς της εορτής του Αγίου Γεωργίου - Προστάτη του Στρατού Ξηράς. Για τον αυτό και για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, το Τμήμα Χορήγησης θα λειτουργήσει εκτάκτως την Πέμπτη 02 Μαΐου 2019.

Σας ενημερώνουμε, ότι το προϊόν 'Διαθετικό Αεροφωτογραφιών', δεν είναι πλέον διαθέσιμο για παραγγελία, λόγω έλλειψης του υλικού αναπαραγωγής.

Σας ενημερώνουμε, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των προσφερομένων προϊόντων και υπηρεσιών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, προς όφελος των συναδέλφων Μηχανικών, αλλά και του κοινού, για τα παρακάτω:

Από την 1 Μαρτίου 2019 έχει τεθεί σε λειτουργία η δυνατότητα παραλαβής ψηφιακών δεδομένων μεγέθους έως 1,5 Gb (ενδεικτικά 2 έγχρωμες ή εναλλακτικά 4 ασπρόμαυρες αεροφωτογραφίες), μέσω FTP Server (Πιλοτική Εφαρμογή), που καλύπτει την συντριπτική πλειοψηφία των παραγγελιών.

Η λειτουργία του νέου Γεω-Ευρετηρίου, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για την χρηστικότητα και ευελιξία που προσφέρει, με δεδομένο ότι οι on-line παραγγελίες Γεωγραφικών Υλικών διπλασιάστηκαν σε περίοδο ενός έτους (από 14% σε 28%).

Από την 1 Μαρτίου 2019 βρίσκεται σε λειτουργία η νέα ιστοσελίδα της ΓΥΣ (www.hmgs.gr). Η νέα έκδοση σχεδιάστηκε από το προσωπικό μας - συναδέλφους Τοπογράφους Μηχανικούς, με αισθητική και ύφος, που συνάδουν με την χαρτογραφική μας κουλτούρα και προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες και προϊόντα στους τελικούς χρήστες. Σας προτρέπουμε να επισκεφθείτε την νέα ιστοσελίδα μας και να μας αποστείλετε τυχόν παρατηρήσεις και σχόλιά σας.

Έχουν τεθεί στην διάθεση του κοινού νέα Χαρτογραφικά Προϊόντα ΓΥΣ – 10 Χάρτες Γενικής Χρήσης Ελλάδας κλίμακας 1:500.000 και 49 Χάρτες Γενικής Χρήσης κλίμακας 1:50.000, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή. Περισσότερες πληροφορίες στους παρακάτω συνδέσμους: Διανομή 1:50.000 / Διανομή 1:500.000.

Τα νέα τηλέφωνα του τμήματος Χορήγησης είναι τα ακόλουθα: (+30)2108206714 και (+30)2108842811. Σημειώνεται ότι όταν η γραμμή 2108842811 είναι κατειλημμένη ενδεχομένως να φαίνεται εκτός λειτουργίας ("νεκρή").

Αναρτήθηκαν τα Βοηθητικά Στοιχεία των χορηγούμενων προϊόντων της ΓΥΣ (Βαθμονομήσεις, Εστιακή Απόσταση και Υψος Πτήσης αεροφωτογραφιών του 1945, Πίνακες Μετατροπής συντεταγμένων Hatt σε ΕΓΣΑ και Συνθηματικές Παραστάσεις 1:5000 - 1:400000), πατήστε εδώ.

Από 25/9/2017 το αγοραστικό κοινό μπορεί να εξοφλεί τις παραγγελίες του και στον λογαριασμό υπ. αρίθμ' IBAN GR3701101100000011000217098 της Εθνικής Τράπεζας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους διαθέσιμους τρόπους παραγγελίας/πληρωμής, πατήστε εδώ

Από 14/8 οι πελάτες του Τμήματος Χορήγησης θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης της παραγγελίας τους μέσω POS.

Εφεξής οι πελάτες θα ενημερώνονται με email για το ετοιμοπαράδοτο της παραγγελίας τους, με την προϋπόθεση πως το συμπλήρωσαν στη σχετική φόρμα κατά την παραγγελιοληψία.

Η εφαρμογή θέασης τοπογραφικών διαγραμμάτων κλίμακα 1:5000 τίθεται προσωρινά εκτός λειτουργίας λόγω αναβάθμισης.

Την εδραίωση της συνεργασίας σε θέματα ανθρωπογεωγραφίας του Ελλαδικού χώρου, χαρτογραφίας, γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών και χωρικών βάσεων δεδομένων επικύρωσαν η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού(ΓΥΣ) με την υπογραφή σχετικού μνημονίου.

Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα την 15η Δεκεμβρίου 2022,στις εγκαταστάσεις της ΓΥΣ, ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Αθανάσιος Κων. Θανόπουλος και ο Διοικητής της ΓΥΣ, Συνταγματάρχης Χαράλαμπος Παράσχου επικεντρώθηκαν στα κοινά ερευνητικά και επιστημονικά ζητήματα που απασχολούν τους δύο φορείς καθώς και στην ανάληψη συναφών δράσεων ανταλλαγής τεχνογνωσίας, αλληλοενημέρωσης, συμπαραγωγής χαρτογραφικών προϊόντων κοινού ενδιαφέροντος και εκπαιδευτικού / ενημερωτικού υλικού, ανάδειξης βιβλιοθηκονομικών και αρχειακών θεμάτων που σχετίζονται με την ιστορική κληρονομιά και την ψηφιακότητα στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.

Χάρη στην πολυετή συνεργασία των δύο φορέων, η οποία αποτυπώνεται κυρίως μέσω της κοινής πρόσβασης σε στατιστικά και γεωγραφικά δεδομένα, καθίσταται εφικτή η σύνταξη έντυπων και ψηφιακών χαρτών και η ανάπτυξη διαδικτυακών και άλλων υπηρεσιών.

Σχετικά με την ΕΛΣΤΑΤ
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) είναι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας. Αποστολή της είναι η διασφάλιση και η διαρκής βελτίωση της ποιότητας των επίσημων στατιστικών (officialstatistics) της Χώρας. Η ΕΛΣΤΑΤ έχει σκοπό τη συστηματική παραγωγή χρήσιμων και αξιόπιστων στατιστικών για όλους τους τομείς δραστηριότητας του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα ακολουθώντας τα υψηλότερα ευρωπαϊκά και διεθνή στατιστικά πρότυπα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΕΛΣΤΑΤ, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της: www.statistics.gr

Σχετικά με τη ΓΥΣ
Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού είναι η Χαρτογραφική Υπηρεσία των ΕΔ και αποτελεί τον Ιστορικό Χαρτογραφικό Φορέα της Χώρας. Αποστολή της είναι η εκτέλεση όλων των γεωδαιτικών και τοπογραφικών εργασιών, η έκδοση και διανομή των πάσης φύσεως χαρτών για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, η παροχή κάθε δυνατής συνδρομής στις Δημόσιες Υπηρεσίες και ΝΠΔΔ και η χορήγηση γεωγραφικού υλικού σε νομικά και φυσικά πρόσωπα.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Σταματία Φραγκιαδάκη, Ελληνική Στατιστική Αρχή, + 30 213 135 2198, pressoffice@statistics.gr

Βασιλεία Ευφροσυνίδου, Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, +30 210 820 6741, hmgs@gys.gr

Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ) συμμετείχε με προσωπικό της στις εργασίες του 4ου Επιστημονικού Forum (18-19.03.2021). Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου και συγκεκριμένα την δεύτερη ημέρα διεξαγωγής του (19.03.2021), παρουσιάστηκε η εργασία με τίτλο «Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΓΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ» η οποία υπάρχει σε μορφή pdf εδώ, ενώ μπορείτε να την παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη εδώ.

Ανακοινώνεται ότι η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού στο πλαίσιο της πολυετούς γεωδαιτικής και χαρτογραφικής προσφοράς της στη Χώρα βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2020 με το αργυρό μετάλλιο της τάξης των θετικών επιστημών.

Η ανάγνωση της τιμητικής αυτής διάκρισης πραγματοποιήθηκε από το Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ζερεφό Χρήστο, στο πλαίσιο της διαδικτυακής πανηγυρικής συνεδρίας για τον εορτασμό της επετείου του 1821, η οποία έλαβε χώρα στις 23 Μαρτίου 2021 και ώρα 18:00.

Σας ενημερώνουμε, ότι στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, προς όφελος των συναδέλφων Μηχανικώ ν, αλλά και του κοινού, από 26 Μαρτίου 2020, αναβαθμίζεται ο ιστότοπός μας, με σημαντικές νέες υπηρεσίες και προϊόντα, ανοικτά προς όλους.

Συγκεκριμένα θα λειτουργήσει :
- Νέα Γεωπύλη - μια WebGIS εφαρμογή, η οποία παρέχει νέα χαρτογραφικά υπόβαθρα της ΓΥΣ, σε διάφορες κλίμακες (π.χ. 1:1.000.000, 1:500.000, 1:250.000, 1:50.000), διανυσματικά δεδομένα με περιγραφική πληροφορία (π.χ. όρια Δήμων, Περιφερειών, κ.α.), διαχρονικά ορθοφωτομωσ αϊκά περιοχής Αττικής, ιστορικοί χάρτες, εργαλεία μέτρησης, μετασχηματισμός συν/νων, κ.α. Για ολα τα χαρτογραφικά υπόβαθρα και δεδομένα, υπάρχει η δυνατότητα παρουσίασης και σε 3 D περιβάλλον.

- Εφαρμογή Μοντέλου Γεωειδούς για όλο τον Ελλαδικό χώρο, υπολογισμένο από τα καλύτερα γεωδαιτικά και γεωφυσικά δεδομένα, που διαθέτει η ΓΥΣ.

- Αποθετήριο νέων ψηφιακών εκδόσεων. Μελετήστε το πόνημα ‘Στατιστικά Γεωγραφικά Στοιχεία Ελλάδας’ με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και την εργασία ‘Τοπογραφικά Διαγράμματα ΓΥΣ κλίμακας 1:5.000’, με σημαντικές ιστορικές και επιστημονικές αναφορές για τα ΤΔ και την επιστήμη της Φωτογραμμετρί ας, καθώς και πρόταση νέας μορφής ΤΔ 1:5.000.

Αξίζει να αναφερθεί η καταγραφή και παρουσίαση όλων των δημοσιεύσεων του Δελτίου της Γεωγραφικές Υπηρεσίας Στρατού - 560 στο σύνολό τους, που εκδόθηκε και διανεμήθηκε σε έντυπη μορφή, από το 1935 έως και το 2007, με συνολικό αριθμό τευχών 15 2 . Σε δεύτερο χρόνο προγραμματίζεται η ψηφιοποίηση και ανάρτηση των περιεχομένων των δημοσιεύσεων.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ λοιπόν και πλοηγούμαστε στις νέες εφαρμογές της ιστοσελ ίδας της ΓΥΣ, περιμένοντας από εσάς τις παρατηρήσεις, τις επισημάνσεις και τις διορθώσεις σας.

Η Ιστοσελίδα εμπλουτίστηκε με ιστορικό και αρχειακό υλικό που παρήχθη για τον εορτασμό της επετείου των 130 χρόνων από ιδρύσεως της ΓΥΣ.

Το νέο περιεχόμενο επιμερίζεται, κατά θεματική ενότητα, στα μενού 'Ιστορία', 'Ποιοι Είμαστε' και 'Ενημέρωση'.

Για την πλήρη επιμελημένη και εικονογραφημένη έκδοση όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Στρατιωτική Επιθεώρηση (Τεύχος Τρίτο 2019) επιλέξτε τον ακόλουθο σύνδεσμο : 130 Χρόνια - Οδοιπορικό Μνήμης και Προσφοράς.

Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ), στο πλαίσιο του εορτασμού 130 χρόνων από ιδρύσεως της (1889), πραγματοποιεί στις 24 Οκτ 2019 και ώρα έναρξης 11:30, στο χώρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (Μεγάλο αμφιθέατρο), επετειακή εκδήλωση πανηγυρικού χαρακτήρα (είσοδος με επίδειξη πρόσκλησης). Κύριος ομιλητής ο ομότιμος καθηγητής Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας του ΑΠΘ κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος με θέμα « Η τόλμη των χαρτών. Στιγμιότυπα 130 χρόνων ιστορίας».

Αμέσως μετά το πέρας της εκδήλωσης θα τελεστούν τα εγκαίνια επετειακής έκθεσης (κεντρικός διάδρομος ημιώροφου), η οποία θα είναι επισκέψιμη από τις 24 Οκτ - 4 Νοε 2019, τις ώρες λειτουργίας του Πολεμικού Μουσείου. Το εκθεσιακό υλικό προέρχεται από το αρχείο της ΓΥΣ, το ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ και τη Βιβλιοθήκη & ΚΠ/ΑΠΘ. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό μνήμης και προσφοράς, αποτυπωμένο σε 50 μεγάλες εκθεσιακές επιφάνειες, με χάρτες, φωτογραφικό υλικό και πρωτότυπα επεξηγηματικά και ερμηνευτικά κείμενα, καλύπτοντας όσα προηγήθηκαν της ίδρυσής της ΓΥΣ (1832 – 1889), τη σταδιακή εξέλιξη της δομής και της λειτουργίας της, με ιδιαίτερη έμφαση στη πρώτη περίοδο λειτουργίας της (1889-1922), κατά τη διάρκεια της οποίας συντελέστηκαν σημαντικά ιστορικά γεγονότα.

Για περισσότερα πατήστε εδώ.

Ανακοινώνεται, σε εκτέλεση της Φ.175/1/1257849/Σ.394/17 Ιουλ 19 Διαταγής του ΓΕΣ και σύμφωνα με τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας, ότι όλες οι Αεροφωτογραφίες έτους λήψεως 1978 και προγενέστερες (λόγω παρέλευσης 40ετίας), για όλη την ελληνική επικράτεια πλην της περιοχής του Έβρου και ανεξαρτήτως του φορέα λήψης, μεταπίπτουν στο βαθμό ασφαλείας «ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ», με δυνατότητα διακίνησης και ανάρτησης στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Σας ενημερώνουμε, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των προσφερομένων προϊόντων και υπηρεσιών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, προς όφελος των συναδέλφων Μηχανικών, αλλά και του κοινού, για τα παρακάτω:

Από την 1 Μαρτίου 2019 έχει τεθεί σε λειτουργία η δυνατότητα παραλαβής ψηφιακών δεδομένων μεγέθους έως 1,5 Gb (ενδεικτικά 2 έγχρωμες ή εναλλακτικά 4 ασπρόμαυρες αεροφωτογραφίες), μέσω FTP Server (Πιλοτική Εφαρμογή), που καλύπτει την συντριπτική πλειοψηφία των παραγγελιών.

Η λειτουργία του νέου Γεω-Ευρετηρίου, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για την χρηστικότητα και ευελιξία που προσφέρει, με δεδομένο ότι οι on-line παραγγελίες Γεωγραφικών Υλικών διπλασιάστηκαν σε περίοδο ενός έτους (από 14% σε 28%).

Από την 1 Μαρτίου 2019 βρίσκεται σε λειτουργία η νέα ιστοσελίδα της ΓΥΣ (www.hmgs.gr). Η νέα έκδοση σχεδιάστηκε από το προσωπικό μας - συναδέλφους Τοπογράφους Μηχανικούς, με αισθητική και ύφος, που συνάδουν με την χαρτογραφική μας κουλτούρα και προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες και προϊόντα στους τελικούς χρήστες. Σας προτρέπουμε να επισκεφθείτε την νέα ιστοσελίδα μας και να μας αποστείλετε τυχόν παρατηρήσεις και σχόλιά σας.

Έχουν τεθεί στην διάθεση του κοινού νέα Χαρτογραφικά Προϊόντα ΓΥΣ – 10 Χάρτες Γενικής Χρήσης Ελλάδας κλίμακας 1:500.000 και 49 Χάρτες Γενικής Χρήσης κλίμακας 1:50.000, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή. Περισσότερες πληροφορίες στους παρακάτω συνδέσμους: Διανομή 1:50.000 / Διανομή 1:500.000.

Η γραμμή σύνδεσης με τους διακομιστές (servers) της ΓΥΣ αναβαθμίστηκε σε 10Mbps SDSL.

Παραδίδεται στη διάθεση του κοινού η ΝΕΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ (ΒΕΤΑ) ΈΚΔΟΣΗ της Ιστοσελίδας και το Γεω-Ευερετήριο, που αναπτύχθηκαν εξ' ολοκλήρου από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Παρακαλείσθε όπως προωθήσετε τυχούσες επισημάνσεις και προτάσεις για τη βελτίωση αυτών, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (gys@army.gr). Η πρόσβαση σε ορισμένες σελίδες θα είναι δυνατή σε μεταγενέστερο χρόνο. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Copyright (c) 2017 Hellenic Military Geographical Service